19.11.2017 г.

Гравюрите на лвовския майстор Олег Денисенко с признание в Ню Йорк

На 10 ноември в Американския "Украински институт" в Ню Йорк беше открита изложба на украинския график Олег Денисенко "Офорти". В експозицията са представени 40 гравюри - както избрани произведения от изминалото десетилетие, така и съвсем нови творби.
Персонажите от гравюрите на Олег Денисенко са потопени в атмосферата на средновековни легенди, библейски истории,  митове и предания. Творчеството на лвовския художник, ориентирано към вечните ценности, пленява хората от най-различни страни. Албум с творбите на майстора са съхранява в къщата-музей на Албрехт Дюрер в Нюрнберг.
ukraineartnews.com
Изложбата "Офорти" е втората изложба на Олег Денисенко, организирана от Американския "Украински институт". След  первото му представяне в Америка през 2003 година "Ню Йорк Таймс" публикува статия със заглавие "Художникът, който удиви Америка".
Американският "Украински институт" (Ukrainian Institute of America), е основан през 1948 г. в Ню Йорк от Владимир Джус — украински индустриалец и изобретател, и е разположен в двореца на Август и Анна ван Хорн Стайвесънт, който е един от националните исторически паметници в САЩ.
Програмата "Изкуство в Института" предоставя на американската аудитория възможността да се запознае с украински творци, като представя изложби и проекти, посветени на съвременното украинското изкуство от средата на миналия век до днес. В Института се пазят произведения на украинските майстори Александър Архипенко, Алексей Гришченко, Григорий Крук и други художници от ХХ век, емигрирали в Западна Европа и САЩ.
Олег Денисенко е роден и живее в Лвов. Учи в графичния факултет на Лвовската полиграфска академия. Негови изложби се организират в Украйна и други европейски страни от 1992 година.
Художникът има над 30 международни награди в областта на гравюрата. Една от последните му победи е Гран при на Деветото световно триенале на принта и оригиналната гравюра през 2014 г. в Шамалиер (Франция). 
След негова триумфална изложба в Италия Денисенко е избран за действителен член на Академичния сенат на Римската академия за съвременно изкуство.

Олег Денисенко постоянно експериментира и използва успешно най-различни техники. Много от графичните му творби имат и триизмерни варианти. По думите на художника "Направеното с дърво и бронз не е живопис, нито скулптура - за мен това е триизмерна графика."





Няма коментари:

Публикуване на коментар