4.02.2018 г.

Филмът „Крути 1918” – Боят при Крути продължава

Украйна възражда истинските си герои и история, заличени задълго от съветската власт


В навечерието на тържественото отбелязване на 100-годишнината от едно от най-знаковите събития в новата украинска история –боя при Крути, се състоя пресконференция на създателите на новия украински игрален филм „Крути 1918” – исторически екшън, показващ грешките от миналото и призоваващ те да не бъдат повтаряни. Беше представен и официалният трейлър на филма, чиято премиера ще се състои през декември – за Деня на украинската армия.



Днес е особено актуален примерът на патриотизъм и жертвоготовност на шепата младежи, застанали на пътя на болшевишката армия към Киев и загинали мъченически за независима Украйна.


Въпреки че Брест-Литовският мирен договор от 1918 г. признава УНР, тогава Украйна не успява да запази своята независимост, разкъсвана от вътрешни противоречия и подложена на мощното настъпление на болшевизма. Създателите на филма „Крути 1918” са се постарали да покажат по увлекателен и зрелищен начин защо украинската държава не устоява.

Единият от уроците е разбирането за огромното значение на наличието на силна армия за националния суверенитет и отстояването на държавните интереси, които не винаги могат да бъдат защитени само по политически и дипломатически път.

Вторият урок, по думите на вице премиера Павло Розенко, е показването на фактически хибридната агресия на Русия срещу Украйна още преди 100 години. „Вижте аналогиите: непризнаване на наличието на руски войски на наша територия, макар че само при Крути според различни източници е имало от 500 до 1 500 моряци от Балтийския флот, създаване на фейкова република с център в Харков, идеологическа борба срещу УНР, популистки лозунги от рода на  земята – на селяните, фабриките – на работницитеˮ. Не ви ли напомня на днешната ситуация? В резултат на това Украйна е загубила своята държавност. ˮ

Снимачният екип, в центъра - режисьорът и изпълнителита на главните роли
Снимка: detector.media

Крути 1918” претворява реални исторически събития и по-специално боя при гара Крути на 29 януари 1918 година. Главната сюжетна линия разказва за двамата братя Андрий и Олекса Савицки, синове на генерал, които на фона на съдбоносното за страната им време се влюбват в едно и също момиче. Болшевиките напредват към Киев, градът е пълен с техни агенти, водещи подривна дейност. Правителството на УНР изпраща срещу врага всички боеспособни части, както и юнкери и студенти. Няколко отряда от младежи, сред които и братята Савицки, застават на пътя на 4-хилядната добре въоръжена болшевишка армия. 

Андрий Савицки мечтае да се занимава с картография, убеждава приятелите си, че войната не е за него, но развитието на събитията го кара да се присъедини към тях. Какво е променило възгледите му – ще покаже филмът. Но този въпрос може да бъде зададен и на днешните доброволци. Какво ги кара да напуснат топлите си жилища, да сменят често комфортния безгрижен живот с жестоките фронтови условия и всеки ден да гледат смъртта в очите? Вярата? Надеждата? Любовта?


Крути 1918” не е просто реконструкция на бойни действия, в основата му е любовта – споделя режисьорът на филма Олексий Шапарев. Защото само чрез мизерия и омраза хората могат да бъдат манипулирани, светлите чувства не позволяват на тъмнината да победи окончателно.


Евген НИШЧУК – актьор, Министър на културата на Украйна: „Щастлив съм и се гордея”

Това е една фантастична тема, която отдавна трябваше да е превърната във филм. Защото е на нивото на световните легенди. Неслучайно са световно известни храбрите 300 спартанци, защото подобна героика образува духовния фундамент на една нация, на една страна. Младежите, участвали в боя при Крути, не са просто жертви. С героизма си те за няколко дни спират войските на руската империя, което дава възможност за подписването на международните спогодби, признаващи създаването на УНР. Наистина, тогава не са я отстояли, но днес ние трябва да отстоим държавата си.

Щастлив съм, че темата намери своето въплъщение, защото мечтаех за това още от студентските ми години – мечтаех да изиграя в подобен филм един от тези младежи. Вече отдавна не съм на такава възраст, но във този филм играя бащата на един от героите. Горд съм, че тези събития най-накрая ще бъдат показани на зрителите в Украйна, в Европа и по света.




Костянтин КОНОВАЛОВ, автор на идеята и на сценария: : Виждах как историята се повтаря”

Тази идея възникна преди 10 години. Започнах да работя над материала, изучавах фактите. Забележете, тогава оставаха още много години до Майдана и до войната в Източна Украйна. А когато всичко това започна, сценарият на филма вече беше готов. И аз виждах как всичко се случва по същия сценарий от преди 100 години и как историята се повтаря.

Но искам да подчертая, че това е художествен филм. Задачата му е да докосне емоционално всеки украинец, всеки човек по света, който не е безразличен към такива прости неща като свободата, патриотизма, любовта към собствения си народ – всичко това, което нашите герои пресъздават на екрана. Затова във филма има много събирателни образи. Трябваше в стоте минути екранно време да съберем невероятния океан от емоции и чувства на героите, които преди 100 години са защитавали нашата столица. Надявам се, че сме успели и че зрителите ще могат да го усетят.

Снимка: unn.com.ua

В баталните сцени във филма участват над 1500 души, предимно бойци от Националната гвардия, както и доброволци.
Крути 1918” е получил 26 милиона гривни държавна субсидия, а общият бюджет на филма е 52 милиона гривни (около 1,5 милиона евро). Филмът е заснет през периода септември – декември 2017 година, в момента върви процесът на монтажа, който трябва да приключи през май 2018 г.


Източник: novynarnia.comukurier.gov.ua


Няма коментари:

Публикуване на коментар