25.11.2017 г.

Забележително украинско културно присъствие в Париж

Week End a l’Est: KYIV

В 6-и район на Париж – същия район, в който са живели Гертруда Щайн, Хемингуей, Камю, Юисманс и други знакови фигури на световната култура, от 15 до 20 ноември се проведе ежегодният фестивал Un Week-end à l'Est, на който тази година беше представена украинската култура, а „почетен гост” беше Киев.


Идеята на фестивала е парижаните и гостите на града да могат, без да напускат Париж, да посетят Киев, като се запознаят с артистичния, интелектуален, литературен живот на украинската столица. 

Оксана Забужко (в средата)
За това допринесоха срещите с украински писатели и философи, чиито творби са преведени на френски език (Оксана Забужко, Андрей Курков, Сергий Жадан, Ирена Карпа, Володимир Ермоленко,Тетяна Огаркова), потапянето в сравнително трудната за възприемане от западния зрител фотографска реалност на Александър Чекменев, невероятните изпълнения на „Фрик
Dakh Daughters
кабаре Dakh Daughters”, лекциите и представянето на проектите за улично изкуство на Олег Соснов и Waone – това бяха срещи с хората, които творят съвременната украинска култура като част от европейската.
Всички срещи бяха водени от френски писатели, журналисти и експерти, което улесни възприемането от страна на френската публика и изграждането на културните мостове между Франция и Украйна.

Организатори на фестивала бяха Ambassade d'Ukraine en France / Посольство України у Франції и асоциацията Week End a l’Est. Украинското Министерство на външните работи инвестира много в това културно събитие, на което бяха посветени публикации във водещите френски издания Le Monde, Figaro, Liberation, l’Obs, Transfuge, Telerama; преки радио- и телевизионни предавания по TV5Monde, France Culture, France Inter и др. Препълнени бяха залите на едни от любимите места на парижани: в „Аудиториум Сен Жермен”, театър „Одеон”, в галерии, кинотеатри и книжарници.

В Националната академия за изящни изкуства украински изкуствоведи изнесоха лекция на тема „Киевският период на Малевич”, а заместник-директорката на Националния художествен музей в Киев Олга Балашова разказа за художниците от украинската „парижка школа” и за мястото на Киев в контекста на съвременното световно изкуство.

Андрей Курков
В „Книгарня Полска” (Полската книжарница) на булевард „Сен Жермен” срещите на писателите Андрей Курков и Сергий Жадан с френската публика се радваха на неизменен успех. Там беше представена и изложбата колажи на дизайнерския дует Брати, които проведоха в книжарница „Origineaux” уърк шоп за деца: малките французи се учеха да рисуват украински приказни герои.

В театър „Одеон” известният украински режисьор Влад Троицкий разказа пред препълнената зала  за украинския съвременен театър. Бяха представени два от филмите от украинската класика на нямото кино: „Земя” и „Арсенал” на Александър Довженко.

В рамките на фестивала се състояха и философски дебати за свободата на словото в Европа, в които участваха френският философ Мишел Еченинов, писателят и сценарист А. Курков, философът и писател В. Ермоленко.

В центъра на една доста емоционална дискусия беше поставен въпросът за фалшивото обвинение в тероризъм срещу украинския режисьор от Крим Олег Сенцов, както и за произнесените срещу други украински политически затворници незаконни присъди, излежавани в руски затвори.  
Олег Сенцов / Снимка: Liberation
По време на представянето на документалния филм на режисьора А. Куров „Процесът: Руската държава срещу Олег Сенцов” френската публика имаше възможност да види с очите си целия позор на руското „правосъдие” и да аплодира на думите на Олег Сенцов във филма, доказващи, че той не се предава и остава все така силен и ироничен. 

Бяха събрани подписи под петиция за нeзабавното освобождаване на украинския режисьор – подписаха я много известни френски интелектуалци, творци, кинематографисти и обществени дейци. Петицията беше широко разпространена във френския  интернет, както и в Liberation, FranceInter, France Culture, La Croix и др.


Според Мишел Еченинов, автор на книгата „Какво става в главата на Владимир Путин”, въпросът за противопоставянето на руската агресия излиза далеч извън рамките на украинската проблематика: „Ако не се противопоставим на политиката на Кремъл, рискуваме да почувстваме необратими последици за целия ни живот – за цялата система от европейски свободи и ценности.” 


Няма коментари:

Публикуване на коментар