10.11.2019 г.

ЧЕРНОБИЛСКО СИЯНИЕ – НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛАЗЕРНА АРТ ИНСТАЛАЦИЯ В УКРАЙНА

В Чернобилската зона на отчуждение на базата на свръхсекретния преди години военен обект „Дъга” беше създадена най-голямата дигитална скулптура Чернобилско сияние – също и най-голямата лазерна арт инсталация в Украйна, съобщава Ukraine Art News.


Инсталацията Чернобилско сияние можеше да бъде наблюдавана около час на 23 октомври тази година. В същото време се заснемаше финалът на документалния арт филм Чернобилски артефакти на режисьора Валерий Коршунов.


Както споделя режисьорът, който е и автор на проекта: „Ние създадохме най-голямата лазерна арт инсталация в Украйна, за да демонстрираме, че ужасните символи на Съветския съюз в днешна Украйна могат да се превърнат в едни мощни арт обекти. Чернобил е част от миналото ни, което не можем да променим. Но ние трябва да създаваме собствени послания, за да променим възприемането наУкрайна – както днес, така и в бъдеще – в контекста на Чернобилската трагедия”.

Инсталацията с невероятни размери, която беше внесена в Книгата на рекордите на Украйна, е създадена с участието на украинския медиен художник Ярослав Костенко.


Представянето на дигиталната скулптура Чернобилско сияние включваше лазерна проекция върху огромната конструкция на задхоризонтната радиолокационна станция „Дъга”. Радиолокационната станция за ранно откриване на изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети с височина 690 м и дължина 135 м е един от свръхсекретните съветски военни обекти, построен при голяма секретност край закрития град Чернобил-2. Впоследствие тя става един от най-известните символи на Чернобил и на съветската епоха.



Лазерната проекция и музиката превърнаха „Дъга” от мрачен военен обект в грандиозен арт обект – най-голямата дигитална скулптура и най-уникалният и най-голям представян досега медиен арт обект в Украйна.




Уникалното по мащабите си събитие коментира Анна Королевская, научен директор на музея „Чернобил”: 
„Надявам се, че дори на другия край на земното кълбо са почувствали това ярко послание за преосмислянето на грешките от миналото, за това, че е недопустимо да се повтарят подобни разрушителни катастрофи, предизвикани от човешкия фактор, и че е необходимо едно осъзнато разпространяване на информацията. 
Този пърформанс трябва да бъде повторен, и то не веднъж, за широк кръг хора от различни страни - точно тук, в зоната на отчуждение, на обекта „Дъга” – символ на тоталната секретност на съветското минало. Именно тази секретност и породените от нея информационни манипулации са главният урок от Чернобил, който съвременният свят трябва да осъзнае!”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар